loader
Tátrai Erika: “Véletlenül rátaláltam a tökéletes kiegészítő edzésre”


 

Tátrai Erika (34) szemészként dolgozik, szabadidejét a terepfutás határozza meg. Egy véletlennek köszönhetően találta meg a futáshoz szükséges tökéletes kiegészítő edzést, a träninget. Olvassátok el a vele készített interjúnkat!
 

Mivel foglalkozol, mit csinálsz szívesen?
Orvos vagyok, amit korábban stresszes hivatásnak gondoltam. Emberekkel foglalkozom, ráadásul számos olyan döntést kell hoznom nap mint nap, aminek a következményét nem én viselem és ez nagyfelelősséggel jár. Fontosnak tartom ezért, hogy a szabadidőmet úgy töltsem el, hogy az testileg-lelkileg feltöltsön. Ami leginkább kikapcsol, az a természet, sport, a zene, a barátaim és a sütés-főzés. Szerencsére ezeket sokféleképpen lehet ötvözni is. :-)
 

Milyen szerepet játszik az életedben a sport? Mi motivál a sportolásra?
Gyermekkoromban nem sportoltam, az egyetem mellett kezdtem különféle mozgásformákat kipróbálni, de egyiket sem élveztem igazán és nem tudtam kitartani mellette. Kb. 2 éve sok-sok véletlennek köszönhetően rátaláltam a terepfutásra, ami azóta meghatározza az életem. Szeretem, hogy nem unalmas, mert mindig más a táj, az időjárás, futás közben csodálhatom a természetet és a terepviszonyok változásával folyamatosan változik a terhelés is. A motiváció mindig ugyanaz, hogy újra és újra legyőzzem önmagam, elsősorban nem sebességben, hanem fejben. Az álmom az, hogy ultra távokat teljesítsek, és ehhez kell az önismeret és jelentős mentális erő.


Mikor és miért született meg benned a gondolat, hogy lejössz hozzánk edzeni? Hogy találtál ránk?
Két éve egy barátnőmmel kerestünk olyan helyet, ahova személyi edzésre járhatunk, de nem edzőtermi gépeket kell használni. Előtte nem próbáltam a crosscore-t, a személyi edzés nagyon jó lehetőség volt arra, hogy begyakoroljuk a helyes használatát és a teremben található többi eszközét is. Ezután hamar áttértem a csoportos órákra, rájöttem, hogy kell az a plusz motiváció, amit a körülöttem edzők munkája, kitartása ad. Bár az elsődleges cél nem ez volt, hamar észrevettem, hogy erősödöm, ami a futásban is segít, sokkal gyorsabb lett a fejlődés. Véletlenül rátaláltam a tökéletes kiegészítő edzésre, amit még élvezek is.


Miért szeretsz nálunk edzeni?
Futni általában egyedül vagy párban szoktam, ezért tetszik, hogy itt van egy nagy és erős közösség, ami teljesen különböző emberekből áll. A célja viszont mindenkinek ugyanaz, hogy minél többet kihozzon magából az óra alatt. Örülök, hogy sok futó van a társaságban, akik megértik ezt a szenvedélyem és ha a versenyeken kívül nem is tudunk sokszor együtt edzeni, legalább a strava-s csoporton keresztül tudjuk motiválni, biztatni egymást.

Miért szeretsz Eszternél edzeni?
Mindig nehéz feladatok, sok kihívás, jó zene, és legalább ilyenkor nem lógom el a nyújtást, ami nagyon kellene, de ki tudja magát rávenni otthon, amikor annyival jobb, ha van hozzá szakértő segítség és még tíz sorstárs, akinek nem megy, de küzd érte.


Miért szeretsz Milánnál edzeni?
Változatos órák, folyamatos kontroll, ha rossz a tartás vagy a kivitelezés, már ott is a segítség. Különböző nehézségi fokok minden feladatnál, mindenki az edzettségi szintjéhez és ügyességéhez igazíthatja.


Milyen változást hozott az életedben a Träning (amennyiben hozott)?
A munkaidő végét nem azért várom, hogy ne kelljen tovább dolgozni, hanem hogy mehessek végre a Träningbe :). Erősebb lettem, jobb a mozgáskoordinációm, egyensúlyérzékem. Nem utolsó sorban új barátokat és példaképeket találtam.


Milyen mozgásformát szeretsz és űzöl még a funkcionális edzés mellett?
Terepfutás, futás, nyáron bringázás, túra, via ferrata.