loader
Így védd meg a térded síelőként

 

sielők.hu-n olvashatunk egy cikket, amiben a szakértők felhívják a figyelmet az erőnléti állapot és az izomzat felkészítésének fontosságára.
„A síelés legendásan térdgyilkos sport. Ezért is reménykedett mindenki, hogy a carving sílécek elterjedésével csökkenni fog az ilyen sérülések aránya, ám ez nem következett be, változatlanul kb. 35%-ot hasít ki az összes sérülés közül.”


A felszerelések fejlődése önmagában nem helyettesíti a fizikai alkalmasságot, sőt ahogy egyre korszerűbbek a sílécek, a sportág is egyre extrémebb lesz a sebesség miatt.


Leginkább a funkcionális edzések során lehet a sportág specifikus szempontokat előtérbe helyezni, illetve az izomegyensúlyt megtartani a testen. Az igaz, hogy itt is előfordulnak sérülések, ha helytelenül végezzük a gyakorlatokat, de ennek sokkal kisebb az esélye, ha személyi edzővel, vagy edző által vezetett erősítő órákra járunk.


Az izomzat rendkívül összetett dolog, ahogy a síelés közbeni működése is.


A térdet izmainkkal kell stabilizálni és védeni. Pont ez az, amit egyre kevésbé teszünk ösztönösen. A térd védelmének a legfontosabb bástyái a farizmokban és a térdhajlítókban keresendők. Ha pár jól célzott gyakorlattal megtanulod ezeket jól használni, sokkal kevésbé kell tartanod a sérüléstől. „


A térd működését az izmok és ízületek stabilizálják. Mozgatásban résztvevő izmokban megkülönböztetünk agonista és antagonista, illetve stabilizációért felelős izomcsoportokat.
Az agonista izomcsoport térdnyújtás során (pl. guggolásból felállás) a combfeszítő, míg az ellentétes működést létrehozó izom a combhajlító. Stabilizátornak említhetjük a farizmokat, vádlit, combközelítőt is. Ebből az látszik, hogy egy mozgás során sok izomcsoport működésbe lép, tehát nem elég csupán koncentráltan erősíteni.


Itt említenénk meg a törzs, azaz a core izmok szerepét. A helyes testtartás az alapja a helyes mozgás kivitelezésnek síelés közben. A térdeket sokkal jobban kíméljük, ha megfelelően tartjuk a testünket, illetve ugyanez igaz fordítva is, hogy ha megfelelő láberővel rendelkezik a síelő, akkor a gerincre is kevesebb „teher” jut, azaz összhangban van a súlyeloszlás a testen.

 

Várunk szeretettel edzéseinken, készülj fel időben a sérülésmentes síelésre!