Chzejeanne: BBQ csirkeszárnyak mentás zöldborsó pürével

By 2017-06-04Egyéb

Mondtam már, hogy nagyon vágyom egy kertes házra vagy tetőteraszra, esetleg egy, a mostaninál nagyobb erkélyre? És azt mondtam már, hogy ha ez meglenne, akkor tavasztól őszig, illetve egész télen kint sütögetnék a grillen és a búboskemencében? De addig is, míg ezt megteremtem (meg én még mindig férjhez mehetek jól), csak lőttem már egy mini bbq-t a tepsiszájú angol sztárséf nevével fémjelzett gigaakció keretében a kis panelerkélyemre. (Nyilván a szomszédaim odalesznek, de majd kapnak koncot.) A csirkeszárny alap, meg az is, hogy orkán van, tisztességes minőségű keményfa szenem nincs, ezért maradt a sütő. (Iszonyú fontos, hogy a begyújtó folyadék tilos, illetve a magas minőségű faszén alap. A hargitai bükkfaszénnek csinálnék egy kis reklámot.)

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál barna nádcukor
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál chilipor (én a török sültpaprikát használtam)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál őrölt kávé
  • 1 teáskanál holland kakaópor
  • fél teáskanál őrölt bors
  • jó minőségű bbq szósz (Australian Original BBQ Sauce pl., malátás, tamarindos, nyamii)
  • fél liter alaplé (nekem borjú volt)
  • fél kg zöldborsó
  • 1 citrom leve
  • 6-10 levél menta
  • 1 evőkanál vaj
  • só,bors

 

Elkészítés:

A sütőt bekapcsolom 180 fokra. A szárnyakat megmosom, és amíg lecsepegnek, összarakom a rub-ot (szárazpác), tehát egy befőttesüvegbe mérem a sót, cukrot, paprikákat, fokhagymaport, borsot, kávét és kakaót. Ez a két utóbbi nagyon finom, füstös ízt ad az ételnek, nem érezhető az ízük, nem kell betojni. Valószínű, hogy ez a mennyiség nem fogy el, ezért a befőttesüveg, tök jó lesz legözelebb is a maradék.  A szárnyakra dörzsölöm a rubot, és olajjal kikent tepsibe rakom őket. Fél óra sütés után bekenem a szárnyakat a bbq szósszal és tovább sütöm, majd 10 perc múlva újra kenek. Újabb 10 percig sülnek, majd kapnak még 10 perc felső grillezést.

Közben felforralom a zsengeborsót az alaplében. Kimerem a lé felét, de megtartom, mert ha kell, ezzel hígítok. Beledobom a vajat, a mentaleveleket, citromlevet, kevés sót és borsot, és botmixerrel homogenizálom. Hidegen a legjobb.

Mózes Johanna, vendégszerző