Chezjeanne: Vega rakott zöldségek

By 2017-10-10Egyéb

Elkezdtem nagyon sokat utazni, heti egyszer nem is alszom itthon. A szeptemberi Sas-felügyeletet a húgom vállalta koszt-kvártélyért cserébe. (Nélküle is vállalta volna, de mégis milyen lenne már..)

Ő megrögzött vega – mint még páran a családból-, Sas viszont húsevő, de nem akartam többfélét főzni. Vegákat nem verünk át elvből, Sast viszont sikerült.

Hozzávalók:

  • 15 dkg szójagranulátum
  • 1 fej karfiol
  • 1 közepes cukkini
  • 1 hagyma
  • 3 paradicsom (vagy 1 doboz hámozott, szeletelt konzerv paradicsom)
  • kevés olaj
  • 7-8 dkg zabpehely
  • 2 natúr joghurt
  • parmezán
  • majoranna, só, bors, borsikafű

Elkészítés:

A szóját bő, langyos vízben beáztatom. Amíg ázik, a karfiolt rózsáira szedem, és bő vízben félpuhára párolom. Ez azért is jó, mert kiázik belőle az összes apró szennyeződés is. A cukkinit ujjnyi vastagra vágom, a hagymát apróra szeletelem. Ha nem konzerv paradicsomot használok, akkor azt is felkockázom.

Amikor a karfiol elkészül, leszűröm. Amíg hűl, az áztatott szóját kinyomkodom. A sütőt bekapcsolom 170 fokosra. Egy kislábasban az olajon megfonnyasztom a hagymát, hozzáadom a szóját, a paradicsomot és a fűszereket. Pár percig főzöm.

Egy hőálló edényt kikenek olajjal vékonyan. Alulra kerül a karfiol, rá a szójapörkölt és a zabpehely. Eloszlatok rajta egy joghurtot, erre kerülnek a cukkini karikák. Felülre újra joghurt kerül. Kb. 45 percig sütöm, majd feljebb állítom a hőfokot, és pirosra sütöm kb. 10 perc alatt. Amikor kiveszem a sütőből, rögtön megszórom a sajjtal.

 

Mózes Johanna, vendégszerkesztő