Chezjeanne: Sólet

By 2017-10-26Egyéb

A hidegben elkezdtem mindenféle cupákot, zsírt, töltött káposztát, egybensült dolgokat kívánni veszettül. Sólet lett belőle, de félve írom, mert igazából autentikusnak kicsit sem nevezhető. Spanyol homoki tehénbabból csináltam, libamellet nem szombaton kell keresni, helyette lókolbászt lőttem (de megígérem, hogy legközelebb füstölök csirkemellet, és azt is elárulom majd!), és mivel nem akartam egy hadseregre főzni, fürjtojást raktam bele. A gersli viszont gersli.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
  • 500g homoki tehénbab konzerv (20 dkg száraz bab)
  • 15 dkg gersli
  • 1 szál lókolbász
  • 10 db fürjtojás
  • 0,6 l borjú alaplé
  • 3 babérlevél
  • só,bors, a végén füstölt csípőspaprika

Elkészítés:

A gerslit átmosom. A sütőt 130- 150 fokosra állítom.  Hőálló tetejű tálban egy kevés olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Leveszem a tűzről, és hozzáadom a babot (aki száraz babbal indul, annak érdemes előző este beáztatni a babot kb. 3x-os mennyiségű vízben), a gerslit, ezt megsózom és borsozom, ráfektetem a lókolbászt, illetve az alaposan megmosott fürjtojásokat. A babérleveleket is beleszúrkálom. Ráöntöm az alaplevet, lefedem, és a sütőben viszonylag alacsony hőfokon kb. 2-3 órán keresztül elkészítem. Néha érdemes ránézni, mert ha elfőtt az alaplé, de még nem puha a gersli és a bab, akkor a folyadékot pótolni kell.

Kifejezetten szeretem egy kis citromlével meglocsolni, a tojásokat füstölt csípős paprikával megszórni, illetve nagy mennyiségű tormát kanalazni a tányér szélére, és minden falathoz enni egy kicsit.

Mózes Johanna, vendégszerző