
Rengeteg minden történt körülöttem az utóbbi időben, gyalázat, de nem is főzök, hanem rendelem a középkategóriás dobozost nap, mint nap. Viszont a lakás zsír új, a konyha félig zsír új, ráadásul kaptam Marokkóból egy igazi tagine-t. Régóta fájt már rá a fogam, ezért különösen jól esett, hogy egy filmes barátom meglepett vele. Ha valaki nem ismeri ezt a szót, annak elárulom, hogy ez egy hagyományos marokkói kerámiaedény neve (mélytányér szerű alj, kúpos fedő, egészen olyan, mint egy csirkeitató), illetve a benne készült egytálételt is jelenti. Az arab világban elsősorban húsos ételeket, ragukat készítenek benne, de a karácsonyi zsírtrakta miatt én most még vega vagyok, ezért most egy, a hagyományoshoz csupán a fűszerezésben hasonlító, vegetáriánus ételt készítettem benne. (Egyébként volt pofájuk az enyémet médium méretűként feltüntetni, de egyértelműen kicsi, vendéget nem hívok morzsapartyra. Illetve a feltüntetett mennyiségek szintén 1 személyes adagra valók.) Aki nem olyan szerencsés, hogy rendelkezik ezzel a cserép csodával, simán elkészítheti jénaiban, vagy egy bármilyen, sütőbe tehető edényben.
Hozzávalók:
- 1 ek. olaj
- Fél fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab gyömbér
- Római kömény, só, bors, kurkuma, babérlevél
- 1 mokkáskanál harissza paszta (elhagyható, paprikás, paradicsomos, chilis, köményes, citromos fűszerkeverék)
- Fél sárgarépa
- 1 paradicsom
- 3 szál petrezselyemzöld
- 2 szál koriander
- 1 dl víz vagy zöldség alaplé
- Fél marék mazsola
- 1 nagy marék vöröslencse
Elkészítés:
Az olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát, fokhagymát és gyömbért, majd rádobom a fűszereket.
Folyamatos kevergetés mellett kicsit pirítom, majd az előre felvágott répa, paradicsom és zöldfűszerek következnek. Kicsit pirítom, majd felöntöm a folyadékkal. Belekeverem a mazsolát és a vöröslencsét is.
Hideg sütőbe rakom lefedve, és 140 fokon, alsó sütés mellett kb. 1 órán keresztül készítem.
Mózes Johanna