Chezjeanne: Pszeudoautentikus vega tagine

By 2018-02-04Egyéb

Rengeteg minden történt körülöttem az utóbbi időben, gyalázat, de nem is főzök, hanem rendelem a középkategóriás dobozost nap, mint nap. Viszont a lakás zsír új, a konyha félig zsír új, ráadásul kaptam Marokkóból egy igazi tagine-t. Régóta fájt már rá a fogam, ezért különösen jól esett, hogy egy filmes barátom meglepett vele. Ha valaki nem ismeri ezt a szót, annak elárulom, hogy ez egy hagyományos marokkói kerámiaedény neve (mélytányér szerű alj, kúpos fedő, egészen olyan, mint egy csirkeitató), illetve a benne készült egytálételt is jelenti.  Az arab világban elsősorban húsos ételeket, ragukat készítenek benne, de a karácsonyi zsírtrakta miatt én most még vega vagyok, ezért most egy, a hagyományoshoz csupán a fűszerezésben hasonlító, vegetáriánus ételt készítettem benne. (Egyébként volt pofájuk az enyémet médium méretűként feltüntetni, de egyértelműen kicsi, vendéget nem hívok morzsapartyra. Illetve a feltüntetett mennyiségek szintén 1 személyes adagra valók.) Aki nem olyan szerencsés, hogy rendelkezik ezzel a cserép csodával, simán elkészítheti jénaiban, vagy egy bármilyen, sütőbe tehető edényben.

Hozzávalók:

  • 1 ek. olaj
  • Fél fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab gyömbér
  • Római kömény, só, bors, kurkuma, babérlevél
  • 1 mokkáskanál harissza paszta (elhagyható, paprikás, paradicsomos, chilis, köményes, citromos fűszerkeverék)
  • Fél sárgarépa
  • 1 paradicsom
  • 3 szál petrezselyemzöld
  • 2 szál koriander
  • 1 dl víz vagy zöldség alaplé
  • Fél marék mazsola
  • 1 nagy marék vöröslencse

Elkészítés:

Az olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát, fokhagymát és gyömbért, majd rádobom a fűszereket.

Folyamatos kevergetés mellett kicsit pirítom, majd az előre felvágott répa, paradicsom és zöldfűszerek következnek. Kicsit pirítom, majd felöntöm a folyadékkal. Belekeverem a mazsolát és a vöröslencsét is.

Hideg sütőbe rakom lefedve, és 140 fokon, alsó sütés mellett kb. 1 órán keresztül készítem.

Mózes Johanna