Chezjeanne: Paradicsomos tökfőzelék

By 2017-07-26Egyéb

Tudom, a tökfőzelék az egyik legmegosztóbb étel, a tojáslevessel említeném egy  lapon, én viszont az előbbit nagyon szeretem . Nálunk családi tradíció,  hogy paradicsomosan készítjük, a legprofibb ebben a nagymamám . Egyébként a töltött kápit is paradicsomosan csináljuk, tiszta mennyország ez az egész.

Hozzávalók:

  • egy közepes méretű tök
  • 10 dkg vaj
  • 1 póréhagyma
  • másfél dl tej
  • víz vagy zöldség alaplé
  • 2 paradicsom
  • 1 kis sűrített pari konzerv
  • 2 nagy csokor kapor
  • só, bors
  • pár csepp édesítő
  • 1 pohár tejföl
  • 1 púpos evőkanál teljes kiörlésű liszt
  • 1 evőkanál almaecet

Elkészítés:

Az egyetlen konyhai technika, amit tiszta szívből utálok, az a reszelés, ezért a tököt magozás után kis kockákra vágom, besózom, és hagyom, hogy egy kis levet eresszen. A póréhagymát hosszában felezem, majd felaprítom, és a vajon megdinsztelem. Kicsit sózom, hogy ne barnuljon. A tököt átöblítem, a hagymára dobom, majd felöntöm a tej és alaplé (víz) keverékével. Nem kell, hogy ellepje a folyadék a tököt, mert az úgyis enged még levet. A két paradicsomot forrázom, lehúzom a héjukat, aprítom, és a főzelékbe teszem. A sürített paradicsomot és a finomra vágott kaprot szintén, illetve sózom, borsozom. Pár csepp édesítőt adok hozzá, és hagyom kb. negyed óráig finoman rotyogni.

Ha megpuhul a tök, a tejfölből és a lisztből habarást készítek, tehát összekeverem őket, és a főzelékbe öntöm folyamatos kavarás mellett. Kicsit rottyantok rajta, majd mehet az ecet. Én feltét nélkül tolom, de mindenféle húsáruval el tudom képzelni.

Mózes Johanna, vendégszerző