Chezjeanne: Nizzai saláta

By 2017-06-09Egyéb
Nincs mese, durván nyár van. Változik a gasztronómiai igény is, jönnek a kímélőbb, könnyen
emészthető, hűsítő hatású ételek, illetve előtérbe kerül a beachbody kialakítása. Persze ennek
már részemről idén is annyi, rég késő. Sebaj, legalább a tudat megvan, hogy ma is salátát
eszünk.
A nizzai salátáról annyit, hogy számtalan recept létezik, a közös bennük a krumpli, tojás,
zöldbab és valamilyen hal vagy herkentyű felhasználása.
Hozzávalók:
fél kg újburgonya
1 tálca fürjtojás vagy 5 db tyúktojás
300 g zöldbab
1 citrom leve
2 evőkanál mustár
másfél deci extra szűz oliva (a citromos még jobb)
1 kis cukkini
100 g magozott fekete oliva
100 g vegyes, színes salátalevél (rukola, mángold, spenót, madár, vízitorma, zsázsa…)
1 fej lilahagyma
só, citrombors
100 g füstölt lazac (tonhal konzerv, szardella…)
Elkészítés:
Az újkrumplikat víz alatt megdörzsölöm, és kb félóra alatt, 160 fokon, egészben megsütöm.
Közben a tojásokat keményre főzöm, a zöldbabot kis darabokra töröm, és blanchírozom
(zubogó vízben egy csipet sóval 2 percig főzöm, majd jeges vízzel hűtöm). A mustárt,
citromlevet és olivát összekeverem.
Amikor kihül a krumpli, negyedekbe vágom, hozzákeverem a babot, olivát,és a cukkinit
zöldséghámozóval szalagokra szeletelve. Ráöntöm a mustáros- olajos szószt, majd
hozzáforgatom a szeletelt lilahagymát, és a zöldeket is. Sózom, borsozom, végül a felezett
fürjtojások, és a darabokra tépkedett lazac következik.
Mózes Johanna, vendégszerző