Chezjeanne: Körtés, narancsvirágos, egészben sült csirke

By 2017-09-10Egyéb

Elkezdődött a suli (mekkora baromság már, hogy pénteken…), és egyúttal az ősz is. Meleget, táplálót kívántunk Sassal, az egészben sült állat nálunk mindig működik ilyenkor. Sikerült vennem két babacsirkét, körtét kaptunk a szüleimtől, a narancsvirágos trükköt pedig a szakácssuliban tanultam. Alig munka, mennyei végeredmény.

Hozzávalók:

  • egy egész csirke (bármilyen testrésszel működik)
  • 15 dkg jó minőségű vaj
  • szárított narancsvirág (Ázsia Bt)
  • só, bors
  • 1 érett körte

Elkészítés:

A sütőt 170 fokra állítom. A csirkét megmosom, a benne maradt tollakat és tokokat kicsipeszelem, szárazra törlöm. Vastagon bedörzsölöm vajjal, a belsejébe és a bőre alá vajdarabokat teszek. Sózom, borsozom  kívül-belül, és a mozsárban apróra tört narancsvirággal is fűszerezem. (Kb. 5-6 grammot használtam max. 1 kg csirkehúshoz) A belsejébe egy fél körtét teszek. A tepsi alját is kivajazom, elég vékonyan, mert úgyis folyik ki a csirkéből. Légkeverésen sütöm legalább egy órán át, míg ropogós nem lesz a bőre.

Friss céklasalátával esszük.

 

Mózes Johanna, vendégszerző