Chezjeanne: Kölesgombóc mediterrán zöldségraguval

By 2017-08-05Egyéb

Nekem viszonyom van a kölessel. Az úgy volt, hogy a szakácsképzés félévi vizsgáján húztam olyan tételt, amiben köles is szerepelt, és mérhetetlenül eljohikáztam. Konkrétan soha olyan rosszat nem főztem. Annak ellenére, hogy nagyon régóta használom már a kölest, ott nagyon nem ment, teljesen félreértettem az instrukciót. Viszont többször írtam már róla, hogy mennyire jótékony gabonapótló köret, tehát hadd szerepeljen újra.

Hozzávalók:
– 125 g köles
– só, bors, oregánó
– 2 kápia paprika (vagy piros pritamin)
– 4 paradicsom
– kevés olaj
– 1 kis fej hagyma
– 4 gerezd fokhagyma
– 1 sárgarépa
– 3 dl sűrített paradicsom
– egy nagy marék friss bazsalikomlevél
– 2 szál friss oragánó (vagy szárított)
– 5-6 levél friss zsálya (vagy szárított)
– só, bors

Elkészítés:
A kölest puhára főzöm kb. 2,5x-es mennyiségű vízben. Ha elkészült, fedő alatt hagyom tovább puhulni. Tálaláskor 2 evőkanál segítségével kigombócozom.
A kápiákat a gázrózsán sütöm, oldalanként 3-4 percig, míg fekete hólyagos nem lesz. Ha minden oldal megperzselődik, rögtön zacskóba teszem, és hagyom benne kihülni, így még könnyebb lesz lehúzni a héját.
A paradicsomok tetejét bevágom, leforrázom, lehúzom a héjukat és kockázom.
A hagymát, fokhagymát, répát apróra vágom.
Az olajon megdinsztelem a hagymát kis sóval pár percig. Rádobom a répát, ezt is hagyom pár percig, gyakran kevergetem. Közben megnyúzom a paprikát, és feldarabolom. A lábasba dobom a fokhagymát, paradicsomot és a paprikát is, és felöntöm a sűrített paradicsommal. Sózom, borsozom, és a zöldfűszereket is hozzáadom. Kb. negyed óra alatt készre főzöm. Simán elviseli a sok chilit is.

Mózes Johanna, vendégszerző