Chezjeanne: Kecsketúrós kajsziclafoutis

By 2017-07-23Egyéb

Sűrű ez a nyár, minden hétvégén valahol vagyunk, ráadásul nagy százalékban gasztroprojekt is van. Most is ez volt, bár a terv közel sem jött össze, a melléktermékek kiválóan sikerültek. Évi barátnőmmel vettük a fejünkbe, hogy kecskevajat fogunk készíteni. Elképesztő a statisztika, ugyanis 4 liter tejből konkrétan egy vajaskenyérre való vajat sikerült előállítani. Persze nyáron kevésbé zsíros tejet adnak az állatok, viszont legalább ezek után nem fogom sajnálni a súlyos ezreket, amit tisztességes minőségű vajra költök. Viszont kecsketúrót,-tejfölt és -írót jelentős mennyiségben építettünk, illetve Évi ellátott bennünket egy kosárnyi kajszibarackkal, így clafoutis- t (ejtsd: klafuti) sütöttem, a 3/4 kosárnyi kajsziból pedig vaníliás kakukkfüves lekvár készült.

Hozzávalók:

  • kb 1kg kajszi
  • 1 evőkanál barnacukor
  • pár levél friss bazsalikom
  • 1 evőkanál whisky
  • 2 dl tej
  • 3 egész tojás
  • 3 púpos evőkanát túró
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 10 dkg teljes kiörlésű liszt

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra, légkeverésre állítom. A barackot megmosom, kimagozom, és ha kell, darabolom. Megszórom a cukorral, az aprított bazsalikom levéllel, rálöttyintem a whiskyt (elhagyható, illetve pálinkával helyettesíthető) és összekeverem. Egy másik edényben összedolgozom a tejet, tojásokat, túrót és a cukrot, majd hozzáadom a lisztet. Palacsinta tészta sűrűségű állagot kell elérni, ehhez képes növelem a liszt vagy a tej mennyiségét.

A gyümölcsöt egy kivajazott formában oszlatom el, a tetejére öntöm a tésztát, és az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm. A sütés ideje is változhat az alapján, hogy puhább vagy keményebb sütit szeretnénk-e.