Chezjeanne: Gazpacho

By 2017-07-03Egyéb

Pár hete fejeztük be a Culinary Institute of Europe képzését, ennek örömére szerveztünk egy kétnapos mulatságot a Szent György- hegyen. Felvonultattuk a bárány- és kecskehús minden formáját, sütöttünk kenyeret és édességeket, készültek saláták, limonádék, illetve fogyott némi alkohol is. Egyértelműen pár nap szigorú májtisztítás következik, természetesen kizárólag a nagy mennyiségben bevitt zsiradék miatt. Ehhez a recepthez elég egy vízforraló és egy turmixgép, ráadásul az ’ahány ház, annyi szokás’ alapon tetszőlegesen variálható is, ezért a hozzávalók mennyiségét semmiképp ne tekintsétek egzaktnak.

Hozzávalók:

  • fél kg paradicsom
  • 1 nagy fürtös uborka vagy fél kígyóubi
  • 1 kápia paprika vagy kaliforniai paprika
  • fél szál póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szár szárzeller
  • 1 evőkanál citrom- vagy limelé
  • 1 dl olivaolaj
  • 1 evőkanál almaecet
  • némi paradicsomlé
  • friss oregánó, bazsalikom, petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés:

Minden zöldséget megmosok. A paradicsomok tetejét X-alakban bevágom, és leforrázom őket, vagy zubogó vízbe dobom. A bevágásnál felválik a héj, amit lehúzok. Az uborkát lezseren meghámozom, főleg azért, hogy a zöld héj ne vigye el a leves színét, majd mindent akkorára darabolok, hogy a turmixgép könnyen szétzúzza őket. A paradicsomlé kivételével mindent a turmixba pakolok, és elkészítem a levest. A paradicsomlevet csak hígításra használom, ha túl sűrű lenne a pép. Ha nem fér a gépbe az összes hozzávaló, akkor adagokban érdemes dolgozni úgy, hogy mindig maradjon némi folyadék a turmix üstjében.

Szórok rá parmezánt, illetve a fekete olajbogyó is a gazpacho barátja. Friss kenyérrel tálalom.

Mózes Johanna, vendégszerző