chezjeanne: Currys sárgaborsó főzelék cékla chips-szel

By 2017-02-01Blog

Mózes Johanna vagyok, 30 és 40 között félúton, egy kezdő- tini fiúgyermekkel, egy macskával, 8 órás munkahellyel és viszonylag sok energiával rendelkezem, így a napi sport mellett a másik hobbim a főzés, sütés. Épp félidőben tartok egy séfképző kurzuson (ez baromi nagyképűen hangzik, de kérlek, kezeljétek a helyén úgy, mint én), ezért a szerdai ABS-eket sajnos kihagyom, helyette összerakok a társaságnak heti egy receptet. Fontosnak tartom elmondani, hogy ezek nem fogyókúrás ételek lesznek, nem követik az aktuális diéta trendeket, nem kalkulálom 100 grammra a protein-, szénhidrát- és zsírmennyiségeket, viszont igyekszem majd egészséges és könnyen beszerezhető, szezonális alapanyagokat használni, illetve pár hasznos információval ellátni benneteket.

A családom karácsonykor megajándékozott egy tisztességes kamerával, így csináltam végre egy Instagram oldalt is, ahol chezjeannea néven futok (ha nem lenne a végén az ’a’, akkor franciául azt jelentené, hogy Johannánál, fonetikusan: sézsánn), ott is megtaláltok, és ha bármilyen kérdésetek van, szívesen válaszolok.

Főzzetek, egyetek és élvezzétek szívvel, lélekkel!

Jöjjön az első recept!

Currys sárgaborsó főzelék cékla chips-szel

 

Attól tartok, ez nem lesz egy feltétlenül népszerű recept, de próbáljatok kicsit elvonatkoztatni az áltisis menza tapasztalatoktól.

Januárban elkezdtem azt játszani, hogy hétköznapokon vega vagyok, hétvégén meg húsos. Egyrészt tesztelem magam, másrészt igyekszem hozzájárulni a fenntarthatósághoz. (Ha semmi mást, csak a növényi és állati eredetű termékek előállításához szükséges vízfelhasználást vesszük alapul is kiderül, hogy sokkal környezetkímélőbb a húsmentesség.)

A másik vesszőparipám a szezonális táplálkozás. Ergo ne akarjunk Magyarországon télen görögdinnyét és szamócát zabálni, mert minek?

Így jött a sárgaborsó, ami remek kis hüvelyes alacsony GI szénhidráttal, B-vitaminokkal, káliummal. Csoda dolog, és simán fedezi még egy aktívan sportoló ember fehérje igényét is.

Hozzávalók:
400 g sárgaborsó
kis olaj (nem extra szűz olíva, azzal nem főzünk!) vagy vaj, esetleg kacsazsír
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kis darab gyömbér
só,bors,curry,chili, kaffír lime levél(kihagyható)
zöldség alaplé vagy víz
kókusztej
valamilyen sav, én kókuszecetet használok, de lehet almaecet, sima háztartási ecet is, citromlé, limelé
2-3-4…db cékla

Elkészítés:
A vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért apróra vágjuk, a fűszereket elővesszük, a vizet, alaplevet előkészítjük, a kókusztejes konzervet kinyitjuk. (Ezt szakmai berkekben úgy mondják, hogy mise en place, aminek lényege, hogy mindent olyan állapotba hozunk, hogy azonnal fel tudjuk használni a főzés közben. Megéri.)

Kb. 1-2 evőkanál zsiradékon megdinszteljük a vöröshagymát, nyugodtan mehet rá egy kis só, hogy engedjen levet. Pár perc múlva rádobjuk a fokhagymát és a gyömbért. 1-2 perc után lehúzzuk a tűzről, és vagány mennyiségű csípős curry port és chilit szórunk rá. Pár pillanatig a tűzön kavargatjuk, majd jöhet a sárgaborsó, átkeverjük, és felöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel vagy alaplével. Sózzuk, borsozzuk, ekkor mehet a lime levél is. Kóstoljatok, az része az élménynek, és így nekem sem kell fűszermennyiségekről hadoválnom.

A sárgaborsó kb. 30-40 perc alatt megpuhul, ne főzzétek túl, én szeretek rágni! Egy jó merőkanálnyit vegyetek ki, és turmixoljátok le. Ezzel sűrítünk, így nem kell rántás-habarás.

Öntsétek vissza a főzelékbe a turmixolt részt, öntsétek fel kókusztejjel, rottyantsátok össze, végül mehet kb. egy evőkanálnyi sav, és kész.

Ha menet közben elfő a leve, pótoljátok, illetve ha a végén túl hígnak tűnik, turmixoljatok még egy adagot belőle, illetve fedjétek le, hogy szívja föl a borsó, bár így trutymós lehet, amit én kevésbé szeretek. Ha így jártok, kereszteljétek sárgaborsó dahlnak!

A céklákat hámozzátok meg, egy mandolinon szeleteljétek vékony karikákra. Szilikonos sütőpapírra tegyétek őket egymás mellé, majd max fokozaton süssétek ropogósra. Mehet a légkeverés, pár perc alatt megsülnek. Óvattal, mert könnyen megégnek!

Szép lesz, jó lesz, mehetnek a hashtagek, úgy mint #egészséges #téli #fenntartható #hüvelyes #protein…

Mózes Johanna, vendégszerző