Chezjeanne: Balkáni uzsonna

By 2017-08-20Egyéb

Valamiért nem igazán szokott összejönni nekem a nyaralás, konkrétan a mérlegem az, hogy 9 évente jutok el bárhová is. Viszont ebből a pár alkalomból is sokáig tudok merítkezni, ebben nyilván az is segít, hogy rák vagyok, a retrospektivitás az életelemem. Két éve csaptunk egy balkáni körutat, szuper dolgokat kóstoltam, de amire azóta is szívesen gondolok, az a faék egyszerű szerb saláta cevap-pal  (illetve  a boszniai, út széli pecsenye, de azt itt nem sütöm el, mert zsírmérgezéssel vádolnátok). Ez tényleg pár perc előkészületet, és max. 45 perc sütést igénylő étel, ráadásul grill kaja, habár most a sütőben készült.

Hozzávalók:

  • fél kg. darált pulykahús
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • só, bors, füstölt pirospaprika
  • 1 evőkanál olaj
  • 4 nagy paradicsom
  • 1 hagyma
  • 8 db uborka (vagy 1 kígyó ubi, de klasszisokkal finomabb a kis, kovászolni való)
  • 1 csípős zöldpaprika (hegyes erős, nálunk kutyafaxa vagy macskapöcse néven fut)
  • oliva olaj

Elkészítés:

Alapvetően az eredeti cevap kevert marha-, disznó- és bárányhúsból készül, elég fontos a hús zsírtartalma, amit 30-40%-osnak ajánlanak. De ez mégis csak egy sport- és életmód blog, tehát maradjunk a pulykánál. Az eredeti recept szerint a pirospaprika sem kell, de ha a hús fehér, illetve grill sincs, egy kis füstös pirospaprikával nem lehet hibázni. A paprika zsírban oldódó fűszer, ezért kell a kanálnyi olaj is. Szóval a húst összedolgozom a fűszerekkel, az olajjal ,illetve az apróra vágott fokhagymával. Kézzel formázom, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon sütöm 20 percig, majd pirosra grillezem.

Közben elkészítem a szerb salátát, amihez mindent megmosok, szájba beférő méretűre szeletelek, összekeverem, és egy kis oliva olajjal meglocsolom. Tálalás után sózom. Lehet hozzá csipegetni olajbogyót, illetve tunkolhatunk is ajvárban, joghurtban.

 

Mózes Johanna, vendégszerző