loader
Sasi Gabriella: “Olyan, mintha ezt az edzésformát a triatlonhoz találták volna ki”Sasi Gabi
(36) három éve kezdett új életmódot és belevágott a triatlon sportágába, ami szerelem volt első látásra. Azóta minden szabadidejét ezzel tölti. Fél és teljes távú Ironman versenyeken indul.
 

Milyen szerepet játszik az életedben a sport? Mi motivál a sportolásra?

Gyerekkoromban örökmozgó voltam, fára másztam, mindig mozgásban voltam. Szinte minden sportot kipróbáltam, amire a városunkban lehetőség volt, ezek közül a kosárlabda 12 évig és a sportmászás 6 évig “maradt bent a rostán”. smiley Ahogy bekerültem főiskolára és másik városba költöztem emiatt, valahogy más került előtérbe az életemben és a következő 14 évet “fotelhuszárként” töltöttem. Ezt csak 2 év hagyományőrző íjászat törte meg, de ez sem nevezhető nagyon aktív sportnak. Az örökmozgó énem 32 éves koromban tört felszínre, éreztem, hogy nincs minden rendben velem, jöttek fel a plussz kilók, stb. Így a Párommal közösen és kb. egyszerre életmódot váltottunk egy hirtelen fordulattal. 10 kg súlyfelesleg ment le rólam 5 hónap alatt és úgy gondoltam, életemben először kipróbálom a futást. Kiderült, ebben egészen ügyes vagyok, fél éven belül lefutottam az első félmaratonom és kitaláltam 2014 őszén, hogy megtanulok úszni és én bizony megcsinálom 2015 augusztusában a Budapest IronMan 70.3-mat. Megvettem életem első országúti bringáját, úszóoktatóhoz kezdtem járni, túltettem magam a vízfóbián és sikerült a félironman. Annyira beleszerettem eközben a triatlonos életformába, hogy elhatároztam, ironman leszek. Ez 2016-ban meg is valósult, 2017-ben pedig már a hosszútávú OB dobogó 3. fokára is felállhattam. Az motivál, hogy megláthassam mi az a felső határ, amit ennyi sport nélkül töltött év után ki tudok hozni magamból. Szeretem ezt az utat, ahogy egyre több mindenre leszek képes. Egy új PB, vagy egy keményebb edzés túlélése mindig újabb löketet ad nekem a hétköznapokra is. Mostanra el sem tudnám képzelni az életem sport és triatlon nélkül.
 

Mikor és miért született meg benned a gondolat, hogy lejössz hozzánk edzeni? Hogy találtál ránk?

Eljött az a pont a triatlonos fejlődésem során, amikor a szükséges állóképességem már megvolt, de a távok gyorsabb teljesítéshez a törzsizmokat is jelentősen kellett fejleszteni, hogy egyáltalán meg tudjam csinálni a tempós edzéseket. A derék körüli izmok a gyenge pontjaim. Olyan edzésformát kerestem, ami folyamatosan kihívások elé állít és egyre erősebbé tehet és ez az izomcsoport edzve van. Egy barátom mesélt a Träning edzésekről, hogy mióta itt erősít, nem sérül le a hosszú futásai során. Így úgy gondoltam, nem veszíthetek, ha kipróbálom. Aztán jól itt is ragadtam. smiley
 

Miért szeretsz nálunk edzeni?

Mivel Milán is fut/triatlonozik, szakértő kezekben érzem magam, tudja milyen feladatot miért végeztet velünk és sokszor el is mondja az adott feladat mit fejleszt. Nagyon tetszik még, hogy ahogy erősödöm, úgy a dőlésszög növelésével mindig tudok nehezíteni, így tulajdonképpen nincs felső határa a fejlődésnek, mindig van durvább fokozat. smiley Nem utolsósorban a társaság is nagyon jó, itt nem szégyen belehalni az edzésbe.

 

Milyen változást hozott az életedben a Träning (amennyiben hozott)?

Későn tanultam meg úszni, úgyhogy én sosem leszek olajozott anakonda a vízben, de a törzsizomzatom annyira megerősödött, hogy a 4-5000 méteres úszóedzések után sem fáj a derekam, mint régebben. Sőt, fel is gyorsult az úszótempóm, illetve futáson érezhetően dinamikusabbá vált a mozgásom. Olyan, mintha ezt az edzésformát triatlonhoz találták volna ki. Pont azt erősít és fejleszt, ami ehhez kell.
 

Milyen mozgásformát szeretsz és űzöl még a funkcionális edzés mellett?

A triatlon minden szabadidőm kitölti, de ha maradna még valamennyi, akkor a sportmászás, vagy az íjászat lenne az.