“A felkészülést óriási mértékben támogatták Milán Zsirai Träning szadista, de hatékony edzései. Amúgy ez az áprilisi Kör egyik hozománya: Erősítenem, kell és akkor nem sérülök. Ez 100%-ban be is jött. A legjobb helyet sikerült megtalálni. Köszönettel érte Attila Bolyhosnyuszitappancs Tóth-nak.”

Tibi beszámolója:
2-es számú Körbeszámolósdi

Időhiány miatt kicsit lassan jutottam el végre ide, hogy leüljek és összefoglaljam a második Kör teljesítés előzményeit, megélését és következményeit, de most megoldom.
Az áprilisi teljesítés után levontam a következtetéseket azzal kapcsolatban, hogy mi volt jó és min kell még javítani. Többek között rájöttem, hogy a Kör miért hasznos számomra a leginkább és mire tudom a jövőben használni. Azon kívül, hogy baromi jó az útvonala és a Börzsönyben amúgy sem futok túl gyakran, egyszerűen ad egy olyan verseny szimulációt számomra, aminek relatív kicsi a tétje, de az online nézettség miatt mégis rám tesz egyfajta versenynyomást. Nyilván nincs körülöttem senki – azt a néhány túrázót és futót eltekintve, akik szembe jönnek –, de mégis azt érzem, hogy most aztán teljesíteni kell. Ez nem edzés. Ugyanakkor meg mégis csak edzés, hiszen kockázatmentesen kipróbálhatok (majdnem) versenykörülmények közt bármit amit korábban nem. A legrosszabb ami történhet, hogy végigfosom a Börzsönyt… 🙂 Tudjuk gyakorolni a formaidőzítést, a frissítést (evés-ivás), a helyes tempó megválasztását a különböző körülmények közt, stb. Gyakorlatilag szinte mindent, ami kell egy nagyobb verseny precíz megtervezéséhez, végrehajtásához. Nyilván az adott versenyen a terepviszonyok mások lehetnek (pl. magashegy), de ezen kívül mindent. Így volt ez most is. Egyfelől teszteltem egy házi készítésű energiaszeletet, új frissítő folyadékot, illetve kíváncsiak voltunk rá, hogy 6 hónap alatt mekkora fejlődést sikerült elérni. Ezt nyilván előre azért nehéz megtippelni, de én magamtól 21 órát vártam, de ahogy azt szoktam, ennek alálőttem, így 20:15-ös végeredményre terveztem a szakaszokat.

Nos, akkor kanyarodjunk vissza kicsit áprilisra és rögtön júniusra. Minden a fejben, a Kör már a zsebben, felkészültem a júniusi Lavaredo-ra (120km – Olaszország). Tudtam, hogy ez a 120 merőben más lesz mint a Börzsönyben a 150, de bíztam benne, hogy a komolyabb emelkedők és lejtők nem ölnek meg nagyon hamar. Tudtam, hogy megfognak, de bíztam benne, hogy nem túl hamar. Röviden, nem ezek öltek meg, hanem tulajdonképp öngyilkos lettem. Tudjátok nagyon más az, amikor folyamatosan csesztetnek a segítők, hogy zabáljak,- mert lefordulok a lábamról, mint amikor magam vagyok és azt hiszem jól csinálok mindent. Gondolom kitalálható, hogy eléheztem. Pontosabban, folyamatosan kevesebb volt az input, mint kellett volna. Így bár lassan, de szépen kifogytam a tartalékokból… Találkoztam már néhányszor a kalapácsos sporttárssal, de sosem örültem neki. 90-nél pacsiztunk, puszi-puszi, én meg a nagy találkozástól könnyektől küszködve leültem 30 percre, hogy megtaláljam merre is van az előre. Ezek után gyakorlatilag besétáltam. Így tehát, előzetes terveimmel ellentétben, végül a Lavaredo lett a Körön szerzett tapasztalatok kiegészítése. Kaja nélkül nem megy [PONT].

A második Kör, vagy a Piros85 között hezitáltam, mint őszi verseny, aztán a 2018-as tervek miatt inkább a Kör mellett döntöttem. A Piros85 valószínűleg menne úgy is, hogy hibázok. A Kör tutira nem. Szóltam Csanya Csányi-nak, hogy akkor mennék, ő beírta, meg kiírta, meg ez-az, aztán elindult, hogy „Tutira pályacsúcsot akar!” meg ilyenek. Gondoltam nem baj, legalább van egy plusz nyomás rajtam. A célidőm megvolt, és ez a fő cél!
Volt néhány dolog, amin alapértelmezetten tudtunk javítani. Ilyen volt többek között az, hogy nem állok meg beszélgetni 10-20 perce a találkozási pontokon, hanem csak a szükséges minimumot töltöm ott. Ez 90%-ban ment is, kisebb leragadások voltak csak. Závoznál konkrétan buli volt (zene, tánc, pálinka…), a szénpataki kulcsosháznál, meg megjelent két részeg sporttárs. Amúgy ezek viccesek voltak, csak nehéz volt tovább menni. 🙂Összességében ezzel kb. 60 percet nyertem az áprilisihoz képest. Aztán ott volt az, hogy fejlődtem tempóban mind a felfelékben, lefelékben és a síkon is, illetve picit a botra is gyúrtam. Szóval tudtam azt, hogy „papíron” órákkal gyorsabb vagyok. Az edzések fő csapásiránya amúgy a lefelé futás volt. Messze ez ment a legrosszabbul és így utólag kijelenthetem, hogy még mindig. Volt fejlődés bőven ezen a területen, de még mindig nem megy túl jól. Bármennyire is vigyázok rá, hogy ne terheljem túl a combjaimat a lefelékben, sajnos idő előtt elfogynak. Most is így volt. Kb. 110-re végük lett.
Maga a teljesítés közben különösebb dolog nem történt, alapvetően élveztem a futást, fizikális holtpontom nem volt, a teljesítést egyszer sem éreztem veszélyben. Az utolsó 40-en a lefelék nem estek jól, de ahol nem lejtett erősen, ott még úgy ahogy tempót is tudtam menni. Ennek megfelelően maximálisan elégedett vagyok a 21:30-as futott idővel. Ez több, mint amit terveztem, de nem több, mint amit akkor tudtam. Minden a helyén volt, szuperül sikerült. A házi energiaszelet nagyon jól bevállt. A végén is meg tudtam enni. A SKY süti nevet kapta. Amúgy ez nem egy moder partidrog, hanem a Sky kerékpárcsapat kajálja ezt. Nyilván a listás cuccokat nem tettem bele. 🙂 Az új frissítő itóka nem jött be, de gyorsan vízre váltottunk, így ez különösebben nem okozott semmit. 30-nál cipőt kellett cserélnem, de annyira ez nem lepett meg. A Lavaredo-n annyira megnyomta a talpamat a köves talaj, hogy azóta kicsit bajban vagyok miben bírok ki egy ultrát. Másodikra belenyúltam, úgyhogy a cipőcsere után már nem volt ilyen gondom. A mostani Kör legnagyobb tapasztalat viszont az, hogy nekem gatyát kell féltávnál cserélnem. Eddig minden ultrán átöltöztem egyszer, de most ki akartam próbálni, hogy tisztán vazelinből meg tudom-e oldani. Sajnos nem. Annyira erősen és sósat izzadok, hogy egy idő után olyan mintha csiszolópapírt tekertem volna a golyóim köré. Mondjuk ezt így konkrétan még nem próbáltam, de ilyesmi lehet az is. Ehhez a feladathoz 30g vazelin kevés. 😀 Majd lehet ráguglizom egyszer, hátha lehet tablettában is venni. Vazelint izzadni a mai világban amúgy is menő dolog. Mindenesetre amíg ez nem megoldott, addig marad az átöltözés…

Az áprilisi sem volt kis csapatmunka, de ez a mostani, valami elképesztő volt. A helyszíni 4 segítő személyében volt most egy csere. Ádám Tóth Pöti most egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott jönni. Hiányzott a vigyora. Ákos Utasi viszont meghozta a precíz magabiztosságot a társaságba. Így tehát a helyszíni segítőim Herczku Tímea, Róbert Kiss Dundi, Tibor Vilmanés Utasi Ákos voltak. Nagyon köszönöm a profi segítségüket! Nélkülük lehetetlen küldetés lett volna. Remek volt és köszönöm nekik, hogy megjelentek a helyszínen: Utasiné Sasi Gabi, Gyöngyi Börcsök, Zoltán Papp, Koprivanacz Imre (részeg 1), Gábor József (részeg 2)
A felkészülésben edzőm, Szilágyi Tibor ENSPORT segített a legtöbbet. Tibivel baromi jól megértjük egymást, még ugyanazokat a piákat is szeretjük. Megiszunk mindent. 😀 Az edzésekben pedig sikerült megtalálnunk azt a módszert ami egyelőre úgy néz ki működik nálam. Ez nem az a típusú edzésmunka amivel az emberekkel meg lehet szerettetni a futás, de legalább hatékony. Részletekért, őt kell keresni, én nem értek hozzá. 🙂
A felkészülést óriási mértékben támogatták Milán Zsirai Träning szadista, de hatékony edzései. Amúgy ez az áprilisi Kör egyik hozománya: Erősítenem, kell és akkor nem sérülök. Ez 100%-ban be is jött. A legjobb helyet sikerült megtalálni. Köszönettel érte Attila Bolyhosnyuszitappancs Tóth-nak.
Rajtuk kívül Sándor Zoltán Gerencsér -nek is köszönetet mondanék. Az edzések okozta terhelések rendesen adtak neki munkát, de mindig a helyére rakta a „porcikáimat”.

Azt nem ígérem meg, hogy jövőre bevállalom ismét a Kört, mert 2019-ben szeretnék kipipálni két aszfaltos versenyt, ahhoz meg egy picit más típusú edzésmunkát kell majd végeznem, de bármi lehet még. Tervben nincs az biztos. 🙂

Nektek szeretném megköszönni a kommenteket, azt hogy követtétek a békanyálat és küldtétek az energiát! Nem számszerűsíthető ennek az ereje, de biztosan nagy mértékben hozzájárult a második sikeres teljesítéshez is