Chezjeanne: Tabbouleh

By 2017-06-15Egyéb
Chezjeanne amellett, hogy remekül főz, remekül is fut. A hétvégén is bizonyította a K&H maratonváltóban. A futás után ezt a gyors és egészséges kaját rittyentette.
A tabbouleh hagyományosan egy közel-keleti köret, de szerintem vega egytálételként is megállja a helyét. A laktató és szénhidrát gazdag összetevője a bulgur vagy más néven búzatöret, ami egy előpárolt, szárított, durvára őrölt búza. Egyáltalán nem igényel hosszú főzést, elég, ha megvárjuk míg felforr a főzővize, majd lefedve állni hagyjuk. A friss petrezselyem és a citromos menta hihetetlenül frissítővé teszi, de én szeretem a főtt bulgurt először szobahőmérsékletűre hűteni, és csak ezután összekeverni a többi hozzávalóval, langyosan vagy hidegen még jobban esik a nyári melegben.
Hozzávalók:
200g bulgur
4 dl víz
2-3 paradicsom
1 fej lilahagyma
3 csokor petrezselyem
1 csokor menta
80 ml olivaolaj
egy citrom leve
só,bors,esetleg szegfűbors, baharat, chili
Elkészítés:
A bulgurt megrottyantom a kb. 2x-es mennyiségű vízben, kicsit sózom, majd fedő alatt hagyom kihűlni. A paradicsomot és lilahagymát falatnyira szeletelem, és a bulgurhoz keverem. A petrezselymet és a mentaleveleket apróra vágom, az olajat összekeverem a citromlével és a fűszerekkel. (Aki nem szeret annyira finom-késtechnikázni, mint én, simán összeturmixolhatja a fűszereket a citromos olajjal, de csak finoman, hogy ne legyen pépes, pl. egy kézi kutterrel.) Végül ezt is a bulgorhoz adom, és az egészet jól összekeverem.
Mózes Johanna, vendégszerző

Leave a Reply

húsz + 1 =